Thursday, April 2, 2009

Gyógyteák:
- Zsályatea - Elkészítése: egy teáskanál szárított zsályateát fórázzunk le fél liter vízzel,. Hagyjuk 10 percig  ázni, utána szűrjük le. Akkor eredményes, ha naponta három csészével elfogyasztunk belőle.
- Bazsalikom-, galagonyavirág-, citromfű-,  szurokfű-, vagy levendulatea nagyon hatékony a pszihés eredetű izzadás ellen. Ha magunk akarjuk begyüjteni, akkor olyan helyről gyüjtsük, ahol a szennyezés minimális.
Izzadás elleni gyógyfürdők és lemosók:
-apróbojtorján-tölgyfakéreg-zsálya keverék.  3:2:1 arányú keverékből 4 evőkanálnyit főzzünk kb. 15 percid 1 liter vízben. Utána szűrjük le és adjuk hozzá a fürdővizünkhöz.  15 - 20 percig maradjunk ebben a  fürdővizben. A teákban levő cserzőanyagok összehúzóan hatnak a verejtékmirigyeke, így nagyon hatásos.
Lábizzadás ellen a természetes gyógymód:
- melg vizes, ecetes vizes lábfürdő
- szódabikarbonás lábfürdő.  Elkészítés: 1 liter vizhez adjunk hozzá  2 evőkanál szódabikarbonát.
-->

Ha lehet, két egymást követő napon ne viseljük ugyanazt a lábbelit. Ha ezt nem lehetséges, akkor 2-3 naponta mindenképp iktassunk be egy cserét. Levetett cipőnket hagyjuk szellőzni legalább egy napig, és állandoan fertőtlenítsük formalinnal átitatott vattával. Igy megelőzhetjük a kellemetlen lábszagot és a természetesen a végtelenül kellemetlen és veszélyes lábgombásodást.
Szabadítsuk meg a bőrt a rárakódt szennyeződéstől és bacilusoktól. Lehetőleg PH-semleges, szappan- és alkoholmentes mosakodószereket használjunk, mert ezek nem szárítják a bőrt.
• Az elhalt hámsejteket bőrradírral távolíthatjuk el napi rendszerességgel. Egy evőkanál olívaolaj és két evőkanál tengeri só keverékével dörzsöljük át a talpat és a lábhátat. Akár körömkefével is rásegíthetünk.
• A vastagabb bőrkeményedést habkővel vagy sarokreszelővel távolítsuk el.
• Tyúkszem esetén érdemes szakemberhez fordulni, de ha otthon próbálkozunk vele, akkor tapasszal, ecsetelőkkel vagy szódabikarbónás vízben áztatással, majd vérehulló fecskefűvel való ecseteléssel kezelhetjük.
• Berepedt sarokbőr esetén távolítsuk el az esetleges felgyűlt bőrrétegeket, majd használjunk sarokpuhító kenőcsöket, balzsamokat.
• A besárgult körmöket dörzsöljük át citromhéjjal, amely kiváló fehérítő.
Hónaljizzadás ellen:
- naponta mossuk meg hónaljunk aljátegy marék tölgyfalevél és mezei zsurló keverékéből készült főzettel (1 liter forró vizzel öntsük le a levelekt és hagyjuk kihűlni)
A combhajlatokban, a mellek alatt (között) keletkező kellemetlen testszag kezelését sem szabad elhanyagolni. A bőrfelületeket itt is ajánlatos naponta többször lemosni meleg szappanos vízzel, majd dezodorálni. Ha napközben szükségünk van szagtalanításra, frissítő kendőt vagy nedves vattát használjunk, és aztán újból dezodoráljunk.
Kézizzadás: többnyire fiatalok szenvednek tőle. Többnyire pszichés oka van és orvos segítsége szükséges a megszüntetéséhez. Kezelni lehet verejtékcsökkentő hintőporral. A kézizzadás mérsékelhető, ha szappannal gyakran mosunk kezet, vagy napjában kétszer (tíz percig) ecetes vízben áztatjuk kezünket. Jó megoldás még a kézfürdetés 15%-os sós vízben. Legegyszerűbb ellenszere, ha kezünket naponta olyan forró vízben áztatjuk, amilyet csak elbírunk. De fontos, hogy az áztató vízbe előbb borszeszt keverjünk. A kitartó kezeléstől a kézizzadás hamarosan megszűnik.
Menstruáció alatt jelentkező túlzott verejtéktermelődés nem ok a nyugtalanságra! A hormonszint egyszerűen csak gondoskodik arról, hogy az illatmirigyek extra réteget rakjanak le.
Egy pár hasznos tanács:
- kerüljük a zsíros ételeket mert nehezen emészthetők, nehéznek érezzük magunkat, könnyen elfáradunk és többet izzadunk
- hiába öltözünk át, ha nem mosakodunk, az izzadtság hamarosan a tisztaruhán is érezhető lesz
- a kellemetlem szagot dezodorral nem lehet eltüntetni, mosakodjunk meg alaposan és csak utána kasználjunk dezodort

Mint mindenki tudja, az izzadás egy természetes jelenség, feladata a testhőmérséklet szabályozása és az anyagcsere során felhalmozódott méreganyagok kiválasztása. Végterméke kellemetlen szagú folyadék, mely vízből, ásványi sókból, hormonokból, savakból és egyéb anyagokból áll. Az izzadság 99,7%-ban víz, a maradék 0,3% pedig konyhasó (NaCl), kálium-klorid, karbamid, tejsav, immunglobulinok, fehérjék, méreganyagok, stb. Az izzadság véd a baktériumok és gombák ellen.
Mi befolyásolja az izzadás mennyiségét?
A verejtékmirigyek működése az agy központjának befolyása alatt áll. Ez az idegi szabályzás egyénenként külömböző. Az izzadékonyság lehet örökletes de befolyásolhatják külső körulmények is.
Mit nevezünk túlzott izzadásnak?
Ha valaki normáslis helyzetben, testi megerőltetés és egyéb ok nélkül is izzad, akkor az már nem egészséges. Ha az izzadás csak bizonyos helyeken aktiv, mint példáúl a tenyér, talp, homlok vagy hónalj, annak oka lehet a központi idegrendszer működési zavara, genetikai eredetü pajzsmirigy-túltengés, hormonális zavarok vagy erős szorongás. Gyógyszer is okozhat túlzott izzadást de az elhÍzás következménye is lehet.
Mitől függ a testszag?
A verejték összetevöinek mennyisége, aránya egyénenként külömböző, Így nem egyforma az emberek testszaga. Az izzadság összetétele függ a táplálkozástól is. Bizonyos aromaanyagok, mint a fokhagyma, a vöröshagyma és az erős füszerek, valamint a vitaminok (pl. a B - vitamin( kiválasztódhatnak a verejtékben és jellegzetes szagot adnak annak. A menstruációs ciklus során a nők hónalji izzadságában található feromok mennyisége változik, és vele eggyütt a verejték szaga is.
Természetes Izzadásgátlás
A legfontosabb a rendszeres tisztálkodás. Túlzott izzadás esetén elengedhetetlen a napi többszöri alapos tisztálkodás.
A honaljszőrzet eltávolitása igencsak ajánlott, igy könnyebb a bőrfelület tisztán tartása.
Viseljünk pamutból, lenből vagy selyemből készült szellös ruhákat, természetes anyagból készült alsónemüt, kerüljük a szintetikus anyagokból készült ruhák viselését. Minden nap váltsunk tiszta ruhát. Nyáron naponta többször zuhanyozzunk és öltözzünk át, ha tehetjük. Természetes anyagokból készült cipőben járjunk és nyáron kerüljük a csukott cipők viselését.